Jump to content

Problems Freezing Midi Objects


mtnmixer
 Share

Recommended Posts

I am having problems freezing midi tracks assigned to VSTI's in Samp 9 set on hybrid engine. The frozen tracks will often have audio errors in them and at times will not unfreeze. I've also had several frozen audio tracks refuse to unfreeze. This problem is slowing my work flow considerably. I have found a work around for midi tracks by recording to the next audio track down but it is time consuming. Any suggestions would be greatly appreciated.

Link to comment
Share on other sites

I am having problems freezing midi tracks assigned to VSTI's in Samp 9 set on hybrid engine. The frozen tracks will often have audio errors in them and at times will not unfreeze. I've also had several frozen audio tracks refuse to unfreeze. This problem is slowing my work flow considerably. I have found a work around for midi tracks by recording to the next audio track down but it is time consuming. Any suggestions would be greatly appreciated.

What is your...

system?

hardware?

audio interface?

Greg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

My system consists of: Windows XP Pro SP1, Optimized for audio, Samp 9.1.2, Amd Athlon XP 2800+, 2.09 GHz, 1.5 GB Ram, 2 UAD-1 Cards, 1 TC Electronic Card, Motu Symphonic Instrument, Sytrus VSTI, Motu 828MKll firewire interface, ASIO buffers set at 1536 16 bit, Hybrid Engine, 16348 VIP buffer, Manual Monitoring. Samp on Drive C, Motu Symponic Instrument sounds on Maxtor 200GB USB drive G, Vip on WD USB 300GB drive H.

Link to comment
Share on other sites

My system consists of: Windows XP Pro SP1, Optimized for audio, Samp 9.1.2, Amd Athlon XP 2800+, 2.09 GHz, 1.5 GB Ram, 2 UAD-1 Cards, 1 TC Electronic Card, Motu Symphonic Instrument, Sytrus VSTI, Motu 828MKll firewire interface, ASIO buffers set at 1536 16 bit, Hybrid Engine, 16348 VIP buffer, Manual Monitoring. Samp on Drive C, Motu Symponic Instrument sounds on Maxtor 200GB USB drive G, Vip on WD USB 300GB drive H.

Sorry, I should've also asked:

are any of the tracks you are freezing grouped?

Are any of them sharing an aux track with the VST plugin in the aux (i.e. all mapped to the same aux)?

On tracks that you're having problems with freeze - which plugins are being used?

Tried changing buffer sizes in ASIO and VIP?

Are you moving frozen track objects around to other tracks after freezing?

How many tracks in your project? How many MIDI tracks? (not that this impacts anything, but it COULD effect buffer settings).

mono or stereo audio tracks? (some reports of UAD having mono/stereo driver issues over the past several months - so if you're using UAD plugins, then there may be something there).

Seems to me I remember some reports of sporadic behavior in V9 when freezing either grouped MIDI tracks, or multiple tracks sharing an aux channel.

Also, freezing pretty much doesn't depend on your hardware, so then the next thing to look at is your buffer settings.

Greg

Link to comment
Share on other sites

My system consists of: Windows XP Pro SP1, Optimized for audio, Samp 9.1.2, Amd Athlon XP 2800+, 2.09 GHz, 1.5 GB Ram, 2 UAD-1 Cards, 1 TC Electronic Card, Motu Symphonic Instrument, Sytrus VSTI, Motu 828MKll firewire interface, ASIO buffers set at 1536 16 bit, Hybrid Engine, 16348 VIP buffer, Manual Monitoring. Samp on Drive C, Motu Symponic Instrument sounds on Maxtor 200GB USB drive G, Vip on WD USB 300GB drive H.

Sorry, I should've also asked:

are any of the tracks you are freezing grouped?

Are any of them sharing an aux track with the VST plugin in the aux (i.e. all mapped to the same aux)?

On tracks that you're having problems with freeze - which plugins are being used?

Tried changing buffer sizes in ASIO and VIP?

Are you moving frozen track objects around to other tracks after freezing?

How many tracks in your project? How many MIDI tracks? (not that this impacts anything, but it COULD effect buffer settings).

mono or stereo audio tracks? (some reports of UAD having mono/stereo driver issues over the past several months - so if you're using UAD plugins, then there may be something there).

Seems to me I remember some reports of sporadic behavior in V9 when freezing either grouped MIDI tracks, or multiple tracks sharing an aux channel.

Also, freezing pretty much doesn't depend on your hardware, so then the next thing to look at is your buffer settings.

Greg

Thanks for replying Greg. My song has 7 midi tracks with no shared auxes or grouping of tracks. 4 tracks are running Motu Symphonic, 1 is midi out to a keyboard, 1 is Sytrus and 1 audio track. All the midi tracks are stereo with no VST effects applied. I have tried changing buffer sizes in ASIO and VIP. I've also muted all tracks not being frozen. When that didn't work I tried removing the VSTI's on all the tracks not being frozen. I have also tried moving a midi object to a new track, applying the VSTI and then freezing with poor results. I can usually only have about 12 tracks total if only audio tracks before I'm out of resources. I did notice when some VIP's load initially, Robota is listed in the VSTI's that are loaded. I haven't used Robota in a project at all. I also have Samp 7 and have had over 40 audio tracks with many plugs running successfully. It seems 9 requires a lot more resources than 7. I do use the Hybrid Engine most of the time in 9. It seems that I should be able to get at least 20 tracks to run in 9. I know my computer is a bit dated, but I except better performance than what I'm currently getting in Samp 9.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
I see my post is getting a lot of views but no more responses. Someone out there must have an idea to fix this problem. HALP!

I have no other clues at this point. Maybe send me the VIP and MIDI tracks and I'll try it on my system - (although I'm running 10.02)

At least I can try it with my VST instruments (and/or externals), and see how it behaves. If it's different, then perhaps the plugins themselves don't handle freeze (?)...I don't know.

Greg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...